Muziektheaterproductie 'Hengelo Heroes 1943, staking en verzet'

Entree:

Helaas uitverkocht

Locatie:

De Gieterij

Datum:

Donderdag 6 april

Tijdstip:

19.30 uur

Muziektheaterproductie 'Hengelo Heroes 1943, staking en verzet'

Helden waren het, de 3000 werknemers van Stork. Donderdag 29 april 1943 legden zij het werk neer, 80 jaar geleden. De aanleiding: de 300.000 Nederlandse mannen die in mei 1940 in dienst van het Nederlandse leger waren geweest moesten zich melden voor krijgsgevangenschap en tewerkstelling in Duitsland. Werknemers van het Stork in Hengelo begonnen spontaan de 1943 April-meistaking. De staking sloeg over naar andere fabrieken en in de kortste keren wist heel Hengelo wat er gaande was. Een staking die geen staking was, maar een volksopstand. Heel Hengelo deed mee. Daarna volgde de rest van Nederland. In totaal deden meer dan 500.000 mensen mee aan de opstand. Dat is wat op 6 april 2023 wordt herdacht.

Vertellingen ondersteund door beelden en muziek. Locatie is De Gieterij, daar waar het begon. Deze voorstelling is helaas uitverkocht.

Het verhaal

Duitsland raakte in de dertiger jaren van de vorige eeuw in een economische crisis. In de Duitse politiek heerste onrust wat leidde tot de opkomst van Hitler en het nationaalsocialisme. Op 9 november 1938, de Reichskristallnacht, keerden de nazi's zich tegen het Joodse deel van de bevolking. De ouders van de toen 14-jarige Joachim Nuszbaum uit Keulen, besloten hun zoontje bij verre Twentse familie in veiligheid te brengen. Al snel brak ook in Nederland de Tweede Wereldoorlog uit waardoor Joachim moest onderduiken. Ten tijde van de April-meistakingen was Joachim bij Stork ondergedoken. Letterlijk heeft hij vanachter de gietstukken het verloop van de staking kunnen volgen. Het verhaal van Joachim Nuszbaum is een fictief verhaal. Alle overeenkomsten met bestaande personen zijn toevallig.

Lees meer over Hengelo Heroes op deze website.