Lezing: April-meistakingen & herdenking 2023

Entree:

3 euro

Locatie:

Nivon, Lodewijkstraat 1

Datum:

Donderdag 30 maart

Tijdstip:

14 tot 16 uur

Lezing: April-meistakingen & herdenking 2023

Donderdag 30 maart geven Hans de Gruil en Hans Beerens een lezing over verzetsstrijders en de April-meistakingen van 1943.

Staking

Op 29 april 1943 ontstond bij de Stork fabrieken een staking. Aanleiding was de bekendmaking van de Duitse bezetter dat leden van het voormalige Nederlandse leger terstond opnieuw in krijgsgevangenschap worden weggevoerd. De stakingen werden met grof geweld door de Duitsers de kop in gedrukt Het standrecht werd ingevoerd. Willekeurige mensen werden doodgeschoten. 184 mensen hebben de dood gevonden. Sommigen zijn nooit teruggevonden.

Op 4 mei waren de stakingen afgelopen. Op de lange termijn hebben de stakingen, die de grootste waren tijdens de Duitse bezetting, zeer positieve gevolgen gehad. Men zag nu alom met eigen ogen de trouweloosheid en de wreedheid van de Duitse bezetter. Dit bracht een kentering in de oorlog te weeg.

Herdenking 2023

Dit jaar wordt in een uitgebreid programma in Hengelo en door heel Nederland herdacht dat 80 jaar geleden de stakingen in Hengelo begonnen en zich uitbreiden over Nederland.

De lezing gaat over aanleiding, reactie en gevolgen van de bekendmaking en de stakingen. Allereerst in Hengelo en direct daarna in grote delen van Nederland. Wij nemen je mee in deze bijzondere en voor Hengelo belangrijke geschiedenis en in het uitgebreide programma in april.