Film 'Wij gaan staken'

Entree:

€ 3,-, kinderen tot 18 jaar, Museumjaarkaart en donateurs gratis

Locatie:

Museum Hengelo, Beekstraat

Datum:

Woensdag 12 april

Tijdstip:

19.30 uur

Film 'Wij gaan staken'

Deze vrijdag zijn bij Museum Hengelo 5 films te zien rondom de april-meistakingen.

  1. Interview van burgemeester Kerckhaert over de bombardementen op Hengelo.
  2. Documentaire gemaakt door A. Mantel tijdens de Tweede Wereldoorlog in Hengelo over de bevrijding van de stad in april 1945 en de vieringen in 1958 met ‘Hengelo Herrezen’.
  3. Film van de VideoFilm Club Hengelo over de Herdenking in 2018 van de April/Mei stakingen. Twee lezingen waarin feitelijk historisch wordt teruggekeken op de organisatie en impact van die staking in 1945. Verder een interview met de kleindochter van F.M. Loep, Brita Röhl. Marinus Loep werd op een onbekende plek door de Duitsers gefusilleerd, omdat hij een van de managers van Stork was. En als zodanig verantwoordelijk werd gesteld voor de staking.
  4. Journalist Maartje van Weegen gaat bij Stork 50 jaar na de April-meistaking in gesprek met vier personen die persoonlijk betrokken waren bij de staking in 1943; de telefoniste van Stork, Femy Hoogeboom- Efftink (1916-2013), Johannes Ballinga, Piet Jonker en Dirk Bakker.
  5. De film ‘Wally van Haal, bankier en verzetsleider’ toont hoe en door wie het verzetswerk werd georganiseerd en betaald.

Kaarten reserveren

Reserveren via info@museumhengelo.nl

De films zijn ook te zien op woensdag 21 april en woensdag 28 april.